Qui som

Som una aliança universitària europea, cofinançada pel Programa Erasmus+, formada per la Universitat de Barcelona (coordinadora), el Trinity College de Dublín, la Universitat d’Utrecht, la Universitat de Montpeller i la Universitat Loránd Eötvös de Budapest. A la CHARM-EU treballem junts per crear un nou model universitari que esdevingui un exemple mundial de bones pràctiques per millorar la qualitat, la competitivitat internacional i l’atractiu de l’educació superior europea.

Mira’t el nostre vídeo de presentació!

La diversitat dels sistemes educatius, però també les diferents perspectives i reptes geogràfics, regionals, culturals, lingüístics, econòmics i històrics dels membres de la CHARM-EU, contribueix a consolidar la universitat del futur revelant els nostres objectius comuns en el camí cap a un futur més sostenible i inclusiu.

La CHARM-EU representa un model d’universitat accessible, mòbil, basada en la recerca i enfocada als reptes, creada com a model d’universitat europea i en consonància amb els valors europeus, el Pacte Verd Europeu i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Antecedents

El 2019, la Unió Europea va acceptar la sol·licitud del projecte CHARM-EU, iniciativa universitària europea que va néixer el gener d’aquell mateix any. El desembre del 2017, el Consell Europeu havia decidit estimular la creació de noves xarxes d’universitats europees que milloressin la competitivitat internacional de les institucions d’ensenyament superior i enfortissin el sentiment de pertinença europea.

La iniciativa, cofinançada pel Programa Erasmus+,  té per objecte reforçar la mobilitat dels estudiants i del personal i fomentar la qualitat, la inclusió i la competitivitat de l’ensenyament superior europeu. Desenvolupat conjuntament pels estats membres, institucions d’ensenyament superior i organitzacions d’estudiants, el concepte d’universitats europees va atraure 54 sol·licituds d’aliances en què van participar més de 300 institucions d’ensenyament superior de 28 estats membres i altres països del Programa Erasmus+.  

Es van presentar a aquella primera convocatòria 54 propostes, de les quals se’n van acceptar 17. El 2020 es van publicar els resultats d’una segona convocatòria i ara som 41 aliances en què participen 279 institucions d’ensenyament superior que treballen per posar a prova diferents models d’universitat europea i analitzar-ne el potencial per transformar l’ensenyament superior.