



Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union



# **Programme of the CHARM-EU Inclusion Conference**

16 SEPTEMBER 2022 FROM 9.30 TO 17.30 CEST

Time	Duration	Program	Connecting objectives
08:30 – 09:30 AM CEST	60 minutes	REGISTRATION	
09:30 – 10:00 AM CEST	30 minutes	OPENING CEREMONY	
10:00 - 11:30 AM CEST	90 minutes	MAPPING CHALLENGES & ENABLERS OF ACCESS AND PARTICIPATION IN HIGHER EDUCATION IN EUROPE	OBJECTIVE 1
11:30 – 11:45 AM CEST	15 minutes	BREAK	
11:45 – 13:15 PM CEST	90 minutes	SHARING EXPERIENCES & NETWORKING: MAKING POLICY PERSONAL	OBJECTIVE 2
13:15 – 14:15 PM CEST	60 minutes	LUNCH	
14:15 – 15:45 PM CEST	90 minutes	WHAT IS THE INCLUSIVE UNIVERSITY THAT WE WANT: EXPLORING BEST PRACTICES, ENABLERS AND CHALLENGES	OBJECTIVE 3
15:45 – 16:00 PM CEST	15 minutes	BREAK	
16:00 – 17:15 PM CEST	75 minutes	INCLUSION IN ACTION: IDENTIFYING AREAS OF ACTIONS & RECOMMENDATIONS FOR RELEVANT STAKEHOLDERS (EU/HIGHER EDUCATION/CIVIL SOCIETY/YOUTH) CO- CREATION TOWARD ACTION	OBJECTIVE 4
17:15 – 17:30 PM CEST	15 minutes	CONFERENCE CLOSING & LOOKING FORWARD	

#access #inclusion #diversity
#highered #CHARMEU
#InclusiveUniversity

Follow us:



More info at : www.charm-eu.eu

## CHARM-EU

CHallenge-driven Accessible Research-based Mobile European University

Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union



## **Conference objectives**

1. To identify challenges and enablers of access and participation in Higher Education more broadly, specifically in connection to the Sustainable Development Goal 4.

2. To share experiences & provide space for networking - discuss and map areas of further improvement of the inclusive university of the future, including the involvement of all stakeholders and students' voices.

3. To exchange knowledge and share policies and practices.

4. To realise Inclusion in Action: Identifying areas of action & recommendations for relevant stakeholders (EU/higher education/civil society/youth).

#### **Expected outcomes**

1. The state of the art will have been mapped. Stakeholders will have shared their vision and mission for the inclusion agenda. They will have outlined barriers and enablers to accessing and participation for all, especially underrepresented groups or those at risk of exclusion.

2. The conference will have provided space and time for learning about various stakeholders and participants and their experiences, journey in terms of access and participation, experiencing exclusion, discrimination, and stereotypes, prejudices.

3. Participants will have shared specific policies and practices (good practices and "lessons learned" experiences/practices) to support each other and minimise the need to start from scratch to design and implement inclusive measures.

4. The key learning moments, takeaways, and messages will be presented by stakeholder groups. A call to action, including a list of recommendations, will be drafted by the conference organisers and shared with decision-makers at the EU, national and regional levels.

#### **Target audience**

- EU Stakeholders
- Policy groups
- Civil society and youth groups
- European University Alliances
- University management/boards
- University Educators
- Students



